10+1 Stardew Valley tipp kezdőknek


Tavalyi év egyik legnagyobb indie sikersztorija, ami nosztalgikus hangulatával és egyszerű játékmenetével sorra meghódította a játékosok szívét. Ráadásul hamarosan érkezik a multiplayer mód is, úgyhogy itt az ideje, hogy a régi játékosok visszaszokjanak, az újak pedig fejest ugorjanak a Harvest Moont megidéző világba.

1. Nézz tévét
Ritkán hallani tévénézésre buzdító tanácsot, ám most kivételesen tényleg megéri leülni a képernyő elé. Új recepteket sajátíthatsz el, megnézheted a másnapi időjárás előrejelzést is, amit majd látunk, hogy fontos lesz szem előtt tartani a későbbiekben, a jós csatornát nézve pedig azt is megtudhatod, hogy milyen szerencséd lesz aznap, mert ez fogja befolyásolni azt, mekkora eséllyel találhatsz drágaköveket a bányában. Ráadásul a Livin' Off The Land hasznos tanácsokat ad a játékhoz, például itt lehet megtudni, hogy bizonyos halakat mikor és hol foghatod ki.

2. Előbb a siló
A silót még azelőtt építsd meg, mielőtt állatokat vennél. Ez azért fontos, mert itt tudod tárolni a szalmát, amivel az állatokat etetheted az esős illetve a téli napokon, olyankor ugyanis nem tudnak kimenni a szabadba legelni. Ha pedig nem készülsz fel időben a télre és raksz el elég szalmát, csak Marnie-tól lesz lehetőséged beszerezned, ez azonban nem olcsó mulatság, főleg, ha több állatot is tartasz, ugyanis 50 aranyba kerül egy adag. Persze ha sincs lehetőséged megetetni az állatokat, nem fognak elpusztulni, de alacsonyabb minőségű termékeket fognak adni, így bevételtől esel el. 

3. A fű maradjon
Összefügg az előző ponttal, ugyanis ha már az első napokon lekaszálod a telken lévő összes füvet, nehezen fogsz szalmát szeretni. Ha legalább elvétve marad fű a farmon, akkor folyamatosan tovább fog terjedni, ehhez viszont sok türelemre lesz szükséged. Ha viszont teljesen letisztítod a telket, akkor csak az új évszak kezdetekor fogja újra felütni a fejét vagy legvégső esetben Pierre üzletében tudsz vásárolni 100 aranyért.

4. Ásó, kapa, kanna...
...gyerek játékos kezébe nem való. Ezeknek a használata ugyanis energiát fogyaszt, a játék során viszont bármikor előfordulhat, hogy véletlenül félrekattintasz és akkor is használod az eszközt, amikor nincs rá szükséged. Helyettük kaszát vagy kardot érdemes alapértelmezetten kézben tartani, mert ezek egyáltalán nem befolyásolják az energiádat. Ezen felül ha gyakran megesik veled, hogy kertészkedéskor rossz cellára kattintasz, akkor a beállításokban módosítsd, hogy mindig mutassa a kijelölt cellát, így még több energiát tudsz megspórolni.

5. Ne éjszakázz
Való életben is hasznos tanács, de a játékban különösen. Egy óránál tovább nem éri meg fent maradni. Hajnali 2 után összeesel, nem számít mennyi energiád van még vissza. Ha otthon veszíted el az eszméletedet, csak a másnapi energiád fogja bánni, de ha bárhol máshol történik meg a baleset, akkor már pénzt is veszítesz. Arra is figyelni kell, hogy a bányában nem szabad meghalni, mert így elveszítheted a nálad levő tárgyakat is, a játék pedig ebből a szempontból könyörtelen, nem tesz ugyanis különbséget a ritka kard és az értéktelen szemét között.


6. Légy nagyvonalú
Mindenki szereti, ha olykor meglepik ajándékokkal és ez különösen igaz Stardew Valley lakóira, akik szívébe a legrövidebb út borokon és drágaköveken keresztül vezet. Érdemes megfigyelni, ki hogyan reagál az egyes ajándékokra, mert ez határozza meg, mekkora bónuszt vagy éppen büntetést kapsz, ha ugyanis nem találod el az illető ízlését, az ártani fog a barátságotoknak. Például Samnek a pizza az egyik kedvence, Leah viszont utálja és szóvá is fogja tenni, hogy milyen borzasztó ajándékot adtál. A születésnapok különösen fontosak, ilyenkor ugyanis nyolcszoros szorzó lép életbe. Szerencsére a város főterén bármikor ellenőrizheted az ismerősök születésnapját, de akár otthonra is vehetsz naptárat, hogy nyomon tudd követni. 

7. Legyél gyűjtögető
Tegyél el mindent - szó szerint. Nem számít, hogy szemetes aljáról összeszedett kólás üvegről vagy nehezen kifogható halakról van szó. Nem lehet tudni, mikor fog kelleni sürgősen az adott tárgy az egyik lakónak, a főtéren ugyanis a szülinapok mellett kéréseket is találhatunk, ahol rövid időn belül kell elvinnünk a lakóknak az adott tárgyat, ami szintén növeli a barátságotokat és még pénz is jár érte. És persze nem felejthetjük el a Community Centert sem, ahova a legkülönbözőbb terményeket, halakat és kristályokat kell elszállítani, cserébe pedig értékes jutalmakat kapunk. Ráadásul egy láda olcsó is, 50 fából megépíthető, de ha igazán profi szeretnél lenni, érdemes színekkel jelölni a tematikus ládákat, hogy könnyedén el tudj igazodni köztük.

8.  Kukázz
Már az első naptól kezdve érdemes a szemetesben ásni, mert soha nem lehet tudni, milyen kincsekre bukkanhatsz. Bár többnyire szeméttel fogsz találkozni, mint törött CD, szemüveg, átázott újság, olykor előfordulhat, hogy kész ételek, nyersanyagok vagy akár gyémántok is a kezed közé akadhatnak. De ha szemetet is találsz és van elég helyed, ne dobd ki, mert később egy gép segítségével nyersanyaggá alakíthatod át. Csak arra figyelj oda, hogy ha valaki meglát kukázás közben, az rontja a barátságotokat, ez alól pedig csak Linus kivétel, őt nem fogja zavarni. 

9. Fejlessz
Ha már elég ércet gyűjtöttél össze, látogass el a kovácshoz, hogy eszközeid fejlesztésével megnöveld hatékonyságukat. A fejsze és csákány esetében kevesebb ütéssel tudod lebontani a fákat és köveket, de például a sziklához már mindenképpen szükséged lesz egy erősebb csákányra, a felfejlesztett kanna és kapa pedig nagyobb területet fed le. A kanna esetében viszont érdemes előre megtervezni a fejlesztések időpontját, hogy ne essenek ki a napok locsoláskor. Mivel két napig tart egy fejlesztés, aznap látogasd meg Clintet, amikor tudod, hogy másnap esni fog. Vagy ha türelmes vagy, akár a telet is megvárhatod vele. 

10. Tartsd meg a magas minőségű itemeket
Csábító lehet minden arany szintű terményt eladni, hiszen úgy lényegesen többet kapunk érte, azonban létezik egy Stardew Valley Fair nevű esemény, ami ősz közepén kerül megrendezésre. Itt a különböző játékokon felül egy versenyen is részt vehetsz, ahol egy kiállítás keretén belül megmutathatod a város lakóinak milyen minőségi terményeid vannak. Jutalmul Star Tokent kapsz, amiből különböző tárgyakat vásárolhatsz a Fair során, például fedorát vagy madárijesztőt. Ráadásul a kiállított termékeket a zsűriztetés után haza is viheted, így az abból származó bevételed ugyanúgy megmarad, csak ne felejtsd kint őket a pulton, mert akkor el fognak veszni.

+1 Dinótojás
Ha valaha belebotlasz egy dinótojásba horgászáskor vagy ásatások során a hegyekben, mindenképpen tartsd meg. Nagyon ritka és értékes tárgy, úgyhogy ne szaladj vele rögtön Guntherhez. Csak gondolj bele, mit szoktál kezdeni a normális tojásokkal az eladáson kívül. Súgunk: vidd magaddal nyugodtan a csirkeólba és próbáld meg kikelteni a tojást. Hiszen ki ne akarna egy dinófarmot fent tartani?

Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése