5 éves napló


Nincs is szebb, mint amikor felavatod a legújabb naplódat, amire persze nem sajnáltad a pénzt sem, hiszen egy szép füzetbe mindig élvezetesebb az írás. Hófehér lapok, amik csak arra válnak, hogy megtöltsd emlékekkel, tervekkel, kiegészítve néhány rajzzal és mintás washi tape szegéllyel, amennyiben téged is megfertőzött a látványos bullet journal világa. Izgatottan kezdesz bele, eleinte órákat is képes vagy vele tölteni, ám idővel elapad a kezdeti lelkesedés, egyre ritkábban használod, aztán mire észbe kapsz, már hónapok teltek el úgy, hogy hozzá sem nyúltál. 

Ha fentiek ismerősen hangzanak, akkor az 5 éves napló bizonyára ideális választás lesz. A könyv lényege, hogy minden napra van egy kérdés, amit röviden, maximum három sorban kell megválaszoli. Eltelik így szép lassan egy év, majd kezdődik elölről. Megint mindennap egy, ezúttal már ismerős kérdés. Mindebben az a szép, hogy így nyomonkövetheted, hogyan változik az életed és gondolkodásmódot az évek során. Ez különösen azoknak lesz érdekes, akiknek az életében ez az öt év alatt sorsdöntő változások mennek vége, mint a költözés, házasság, gyermekvállalás vagy akár a lottó megnyerése. 

Az alapötlet egyébként nem nevezhető formabontónak vagy egyedülállónak. Az angol nyelvű Q&A a Day: 5-Year Journal külföldön nagy népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy már tematikus naplókat is piacra dobtak, így nem meglepő, hogy nálunk is bepróbálkoztak hasonlóval. Az pedig már csak idő kérdése, hogy nálunk mikor jelennek meg a személyre szabott naplók anyukáknak, egyetemistáknak, gyerekeknek és íróknak.


A kérdések változatosak és szinte minden témát érintenek aktuális ízlésünktől kezdve egészen filozófiai mélységeken át. Merthogy az alapokon felül találhatunk szokatlan, elgondolkodtató kérdéseket is, amiknek a megválaszolásához nem feltétlenül elég egy-két perc, hiszen az átlagember nem szokott azon gondolkodni, hogy milyen művészeti irányzat jellemezi őt leginkább aznap. A többség azonban könnyedén megválaszolható, jellemzően az adott helyzetünkre vonatkoznak, például milyen illatot érzel vagy mi a legdrágább ruha rajtad.

Úgyhogy nem számít, milyen múltad van naplóvezetésben, hogy hanyag vagy kezdő naplóíró vagy, ez a formátum mindenkinek kedvez, aki úgy érzi, képtelen lenne naponta leülni és hosszadalmasan írni az aktuális történésekről, érzéseikről, ugyanakkor szeretné megörökíteni az életét, még ha töredékes formában is. 

Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése