Az unalom 5 árnyalata


A lelkiállapot, amit az összes ember megtapasztal nemtől és kortól függetlenül. Persze szokás azt mondani, hogy aki gyermekes és nyolctól négyig dolgozik, annak nincs ideje az unalomra, de ezeknek az embereknek az életében is ugyanúgy előfordulhatnak unalmas pillanatok vagy rosszabb esetben időszakok, mint a “lusta fiatalokéban”. 

Van olyan gyakori, mint a harag, irigység vagy a boldogság. Unatkozni mindig mindenhol ugyanolyan jót lehet; otthon a számítógép előtt Facebookot nézegetve, előadásokon, ünnepi köszöntők alatt vagy akár egy beszélgetés során is, ahol partnerünk nem veszi észre magát. És mivel különböző esetekben tapasztaljuk meg, logikusan következtetve több típusa létezik. A besorolás során szempont lehet, hogy az illető pozitív vagy negatív élményként éli-e meg, ahogy az is, hogy mennyire nyugodt vagy feszült. Íme az egyik legterjedtebb csoportosítási lehetőség. 

1. Apatikus unalom 
Ez a legújabban felfedezett unalomtípus, ami bizonyos szinten hasonlóságot mutat a depresszió egyes tüneteivel, mint a fásultság, zárkózottság és a szociális kapcsolatok kerülése. Teljes mértékben hiányzik belőle a motiváció, hogy tegyen az unalom ellen, így az apatikus unalom önmagát generálja. 

2. Feltáró unalom 
Ebben az esetben az illető kísérletet tesz arra, hogy megszüntesse az unalmat. Nyughatatlan, törekszik a változásra, ami így tényleges cselekvéshez vezet. A megszüntetésére tett kísérletek szélsőségek lehetnek. A régi barátok felkeresésétől kezdve a gyakran veszélyes, Jackass kaliberű mutatványokon vagy challengeken keresztül bármi megtörténhet.

3. Mérlegelő unalom 
A mérlegelő unalomban szenvedő nem tudja eldönteni, mit kezdjen magával. Olyan dolgokon gondolkodik amiket megtehetne vagy meg kellene tennie, de végeredményben semmit nem tesz, csupán halogat.

4. Közönyös unalom 
Ez az állapot egyfajta jól eső “boldog unalom”. Az ember ilyenkor relaxáltnak, kipihentek érzi magát és többnyire haszontalan dolgokkal múlatja az időt. Az édes semmittevés során egyszerűen kikapcsolja az agyát és nassolás közben Honey Boo Boo-t, Családi titkokat vagy a Szurikáták udvarházát nézi. 

5. Reagens unalom 
A reagens unalom gyakran haraggal és nyugtalansággal párosulhat. Főleg olyan helyzetekben jellemző, amik rajtunk kívül álló okok miatt következnek be, mint a dugóban várakozás. Jellemzően mások hibáztatásával és káromkodással jár együtt.

Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése