A kevesebb néha több - mi a minimalizmus?


Ha azt szoktad érezni, nincs egy rongyod sem, amit hordhatnál, pedig a szekrény tömve van ruhákkal vagy egyszerűen csak halmokban állnak otthonodban a régi kacatok, elromlott elektromos eszközök, amiket majd megjavíttatsz, akkor minden bizonnyal szükséged van a minimalizmusra.

A minimalizmus egyike a mostani divatos életmódoknak karon öltve a hyggevel és a lagommal, amik folyamatosan szerzik követőit. És bár sokan a minimalista esztétika miatt vágnak bele, a valóságban ez az életmód sokkal többről szól. Ugyanis a minimalistává válás egy folyamat, mely alatt nemcsak megszabadulunk a feleslegestől, ami lehúz minket, de hosszútávon azzal, hogy elhatárolódik a fogyasztói társadalomtól, környezettudatosabbá és tudatos vásárlóvá is tesz, ráadásul az egyszerűbb, átláthatóbb és nyugodt környezetetnek köszönhetően mi is produktívabbak lehetünk.

Ha belegondolunk, a népszerűsége nem is olyan meglepő, hiszen a folyamatos fogyasztás következtében lakásunk megtelt olyan dolgokkal, amik csak a helyet foglalják, és nemcsak hasznukat nem vesszünk, de észrevétlenül az időnket és az energiánkat is elvonja. Eközben pedig környezetünk folyamatosan azt sugallja (sőt, inkább üvölti), hogy újabb vásárlásokkal leszünk csak boldogok és sikeresek. Tárgyaink számának pedig mintha nem is lenne felsőhatára. Olykor bele lehet futni kutatásokba, amik azt állítják, hogy például  egy átlagos amerikai otthonában 300 000 tárgy található. Hogy ennek mennyi a valóságalapja, azt nehéz lenne megmondani, de ha nem is rendelkezünk pontos adatokkal, akkor is ijesztő lehet, mennyi mindent halmoztunk fel, ami sajnos sokszor csak egy költözés során tudatosul bennünk.

Vannak persze fokozatok a minimalizmuson belül is. Egyesek például szószerint követik az életmódot és határaikat feszegetve abszolút minimumra csökkentik ingóságaik számát. Szinte már versennyé válik, hogy ki az igazi minimalista, ki tud megélni legkevesebből. Úgyhogy, ha beleássuk magunkat a témába, könnyedén fogunk találni olyan embereket, akik büszkén hirdetik, hogy az ő otthonukban mindössze száz vagy akár ötven tárgy található, amibe bizony beletartozik az összes ruhája, ágyneműje, könyve (már ha egyáltalán van neki), de még az evőeszközök is.


Mindez rémisztőnek tűnhet elsőre, mindenesetre nem kell elrettennünk, hiszen ez csak a túlfogyasztás ellenpontja, nincs azzal semmi probléma, ha mi történetesen gyűjtjük a szép bögréket vagy imádjuk a divatot és ezért szeretnénk változatosan öltözködni, keverni a színeket, stílusokat. Mivel nincs konkrét definíció a minimalizmusra, mindenki maga tudja eldönti, mit is jelent a számára és hogyan szeretné hasznosítani.

Úgyhogy, ha kezdők vagyunk a témában, érdemes lehet a különböző blogok és YouTube csatornák mellet belelapozni Marie Kondo Rend a lelke mindennek c. könyvébe, ami a hatékonyabb szelektálásban segíthet. Az alapötlet, hogy azok a dolgok maradnak, amik boldoggá tesznek vagy ténylegesen szükségünk van rá, mint például a számlákra, amik elengedhetetlenek, ugyanakkor biztosan nem fognak sok örömöt okozni. Ha így tekintünk otthonunkra, rájöhetünk arra, mi az igazán fontos a számunkra és jobban tudunk majd ezekre a területekre fókuszálni. Így megtarthatjuk azokat az apróságokat, amik kellemes emlékeket idéznek fel és a ruhásszekrényben is csak az maradna, amiben jól érezzük magunkat.

Első ránézésre viszont könnyen úgy tűnhet, a minimalizmus nem több, mint gazdagok kiváltságos hobbija, mivel jólétükben már nem tudnak mit kezdeni magukkal. Az ellenszenvet pedig az sem enyhíti, hogy a külföldi minimalisták gyakran hangoztatják, hogy lehetőség szerint vegyünk minőségi, drágább ruhákat, hiszen többen vannak, akik az olcsóbb ruhák megvásárlásat sem tudják feltétlenül megengedni maguknak. És valóban, kell egy bizonyos fokú jólét, de ha nem is tudjuk megengedni magunknak a tervezői darabokat, a minimalizmus alapelvét akkor is tudjuk hasznosítani a mindennapokban.

Ugyanis az egyik legnagyobb előnye - ami mindenkit egyaránt érint - a kiadások csökkenése, mivel átgondoljuk, mit is vásárolunk és nem csak azért veszünk meg valamit, hogy a vásárlás erejéig, rövid időre boldoggá tegyen. Úgyhogy a minimalista életszemlélettel nemcsak kiegyensúlyozattab lesz az életünk és hálásabbak leszünk a meglévő dolgainkért, de még a pénztárcánk is vastagabb lesz. Innen nézve pedig a kevesebb ezúttal tényleg több. 

Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése