Főzési tippek kezdőknek


Biztosan tudod, hogyan kell helyesen banánt pucolni, rizst főzni vagy hogy egyáltalán mi mindenre használható a citrom? Most kiderül. 

Fokhagymapucolás
A fokhagyma soha nem hiányozhat otthonról, hiszen rengeteg ételhez felhasználhatjuk, legyen az sült hús, tészta vagy egy egyszerű saláta. Viszont senki sem szereti kézzel pucolni hiszen körülményes, a köröm alá megy a héja és még a kezünk is átveszi a szagát. Van viszont egy roppant egyszerű trükk, ami segíthet. Fogjunk egy befőttes üveget vagy egy tálat, amit vágódeszkával fedünk le. Dobjuk bele az egész fej fokhagymát és erőteljesen rázzuk pár percig. Látni fogjuk, hogy a fokhagyma fejek szépen elkülönülnek és leválik a héja. És még egy tipp: ha esetleg később szeretnénk használni, rakjuk egy lezárható zacskóba némi olívaolajjal és mehet a fagyasztóba.

Hagyma aprítása
Némi gyakorlást igényel a tökéletes technika elsajátítása, úgyhogy nem kell feladni, ha az első pár alkalommal szétesik. Első lépésként vágjuk félbe a megpucolt hagymát, majd vízszintesen vagdossuk be úgy, hogy a végét ne vágjuk át. Mindeközben egyébként érdemes a másik kezünkkel óvatosan nyomni felülről a hagymát, hogy a vége felé ne csússzon szét olyan könnyen. Ezután ugyanúgy függőlegesen is vagdossuk be, majd nincs más dolgunk, mint szépen felkockázni a hagymát és már dobhatjuk is a serpenyőbe.

Gyümölcspucolás
Bár mindannyian tudunk gyümölcsöt pucolni, többnyire a rossz technikát alkalmazzuk. Ott van először is a banán, amit még a majmok is a másik végénél kezdve pucolnak. A kivi is sok fejfájást okozhat, ráadásul a késsel való pucolás során a héjával együtt sok gyümölcsöt is kidobunk a szemétbe. Mindössze annyit kell tennünk, hogy félbevágjuk a kivit, majd egy kanál segítségével kikanalazzuk a húsát. Ugyanezt a technikát érdemes használni az avokádó esetében is. És ha már egzotikus gyümölcsök, nem hagyhatjuk ki a mangót sem. A félbevágott gyümölcsöt a pohár szélének nyomva húzzuk végig, így könnyedén leválik a héjától a gyümölcshús.

Mindig legyen otthon citrom!
A citrom ugyanannyira elengedhetetlen hozzávaló, mint a fokhagyma. Azon felül, hogy vitamindús, feldobja az ételeket. Használhatjuk desszertek, húsok vagy saláták elkészítéséhez és persze bármilyen zsíros, olajos ételben is, hiszen a savassága átvágja azt. Ráadásul pár csepp citromlével hamarabb verhetünk a tejszínből habot, karfiolfőzés során pedig ha főzővízhez citromlevet adunk, megőrzi fehér színét és persze az alma és körte sem színeződik el, ha rácsepegtetjük a levét. Érdemes a hűtőben tartani, hiszen így tovább eláll, és ha másra nem is, a vágódeszka szagtalanításához bármikor használhatjuk.


Tökéletes rizs titka
Ha meg szeretnénk tanulni főzni, itt az ideje magunk mögött hagyni a zacskós félkész rizst. Első lépésben hideg vízzel mossuk át, hogy megszabaduljunk a szennyeződéstől és a felszínen levő keményítőtől. Ezután öntsük a lábasba és fűszerezzük már most sóval és borssal, így sokkal jobb ízű lesz, majd adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy egy ujjnyi vastagságban lepje el. Vagy ha a bögrés megoldást alkalmazzuk, fél bögrével több vizet öntsünk hozzá, mint ahány bögre rizst főzünk. Ha már megdagadt, de még egy kicsit kemény belül, vegyük le a tűzről és hagyjuk fedővel letakarva még 10 percig gőzölögni, majd végül villával kavarjuk át és már tálalhatjuk is.

Fűszerek használata
Ha megismerjük a fűszereket és hogy milyen kombinációkat érdemes használni, hirtelen úgy fogjuk érezni, rengeteget fejlődtünk, hiszen a jó fűszerezés a legegyszerűbb  ételből is különlegességet tud varázsolni. Olasz konyha esetében használjunk bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, indiai ételekhez pedig gyömbért, kurkumát, köményt és curry port. Ezenfelül ha még tettük volna meg, szerezzük be az alapokat is, mint a majoranna, rozmaring, petrezselyem, babérlevél, ha pedig szeretjük a különleges ízeket, a szegfűszeg, csili és csillagánizs sem hiányozhat a polcunkról. 

Hús sütése
Néhány egyszerű lépéssel elérhetjük hogy a hús sokkal ízesebb és jobb állagú legyen. Ha a hűtőben volt tartva, 10-15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten, így egyenletesebben tud átsülni. Az is fontos, hogy amikor bedobjuk a serpenyőbe, ne legyen nedves, úgyhogy érdemes egy konyhai törlőkendővel felitatni még sütés előtt. Ez segít abban, hogy a hús ne gőzölögjön, hanem piruljon, így a húsban marad a szaftja. Pácokkal is érdemes kísérletezni, rövid ideig tartó pácoláshoz használhatunk akár ecetet vagy citromlevet is, de óvatosan, mert ha túl sokáig érintkezik a hús savval, akkor az ellenkezőjét érjük el és megkeményedik.

Ne pazarolj!
Fontos, hogy ne dobjunk ki a maradékot, hanem használjuk fel új ételek elkészítéséhez. Így lesz a karácsonyi bejgliből pite, húsból, zöldségből pedig rakottas. De a megmaradt zöldségvégektől, csontoktól se szabaduljunk meg, hanem tegyük el a fagyasztóba és használjuk a következő levesfőzéshez. Ha pedig nincs lehetőség újrahasznosítani a megmaradt főtt ételt, lehetőség szerint fagyasszuk le, így legközelebb amikor lusták vagyunk főzni, csak elő kell kapnunk az elrakott töltött káposztát vagy lencsefőzeléket. 

Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése