Teleportálás és plot armour - Trónok Harca 7. évada


Ha hétfő, akkor Trónok Harca, vele együtt pedig a közösségi médiától való teljes elszigetelődés, de csak addig, amíg meg nem nézzük a legújabb részt, hogy utána mi is részt vegyünk a heves vitákban. Legalábbis így teltek a rajongók utóbbi hetei, mígnem a hét elején meg nem jelent a hetedik évad zárórésze, ami azt jelenti, hogy nagyjából másfél-két évünk van arra, hogy kitárgyaljuk az eddig történteket és megjósoljuk, hogyan is fog zárulni az utóbbi idők legnépszerűbb sorozata. 

Ez az évad több szempontból is rendhagyó volt. Először is, a 10 rész helyett mindössze 7-et kaptunk, ami nem kevés rajongónak okozott szívfájdalmat, ám ezt ellensúlyozva az idei évadzáró lett a leghosszabb a nem kevesebb, mint 81 percével. Ezzel párhuzamosan pedig a sorozat, mintha turbó gyorsaságra kapcsolt volna. Mivel rengeteg cselekményszál van, amit rövidesen le kell zárni, úgy tűnik, nincs idő arra, hogy a szereplők egyszerűen csak lélegezzenek, nyomon kövessük őket az úton és megismerjük a mindennapi westerosi embereket. Helyette mindenhova rohanunk vagy még inkább teleportálunk, ami egyébként a leggyakoribb kritika volt a hetedik évadra nézve. És ezért is van az, hogy a főhősök már nem hullanak olyan nagy számban, ahogy azt a sorozat hírneve sugallja, hiszen nincs már idejük a készítőknek, hogy új, jól kidolgozott karaktereket bedobjanak a helyükre. Épp ezért még akkor sem halnak meg, amikor muszáj lenne nekik, mert védi őket a plot armour.

Ebből a szempontból pedig a hatodik rész volt az, ami a leginkább kiverte a biztosítékot a logikát kereső nézőknél. Aki elfelejtette volna; ez az a rész, ahol az öngyilkos osztag a Falon túl ragad több ezer Mással körbevéve. A megoldás erre egyszerű, mindössze annyi kell, hogy Gendry elfusson a Keleti Őrséghet, innen levelet küldjenek Sárkánykőre, hogy Daenerys végül megkeresse és megmentse őket. Mindezt nemcsak rekordidő alatt teszik meg, de mindössze két névvel rendelkező szereplőt veszítünk el; Thorost (akinek egyébként a legtöbb néző minden bizonnyal nem is tudja a nevét) és Benjen Starkot. Jon ráadásul úgy éli túl ezt a kalandot, hogy belezuhan a fagyos vízbe, majd teljesen átázva még ellovagol a Falra fittyet hányva a repkedő mínuszokra.


És bár lehet arról vitatkozni, hogy ez vagy a hatodik évad volt-e ezidáig a leggyengébb, azt azonban biztosan elmondhatjuk, hogy érződik George R. R. Martin hiánya. Érezhetően megváltozott a sorozat, amióta a rendezők csak az írótól kapott támpontokba tudnak kapaszkodni és nincs könyv, amit követni tudnának. A párbeszédek laposabbak, a történet kiszámítható, a szereplők pedig olykor karakteridegenek. Gondoljunk csak Bronnra, aki egy sárkány elé ugrott, hogy megmentse Jamie életét. Az a Bronn, aki a negyedik évadban nem vállalta el, hogy Tyrion nevében harcoljon.

De más kritikák és érkeztek a szereplőkre vonatkozólag. Ott van először is a Jon - vagy úgy tűnik, mostantól Aegon - és Daenerys közti kapcsolat. Nem működik köztük a kémia és az egész szerelmi szál gyanúsan fanservice szagú. Arról nem is szólva, hogy rokonok, bár érdekes lesz látni, hogyan fognak erre reagálni a következő évadban. Kisujj halála pedig hiába volt megváltás sokak számára, felmerül a kérdés, hogy az egyik legokosabb szereplő, hogyhogy nem jött rá a csapdára és hogyhogy ilyen sokáig húzták el a készítők Kisujj halálát? És egyáltalán mit keresett ebben a sorozatban Ed Sheeran?

Viszont voltak azért jó dolgok is ebben az évadban. A látvány például továbbra sem okozott csalódást és ha olykor kiszámítható is volt a sztori, voltak izgalmas jelenetek. Ráadásul még a karaktereknél is megfigyelhető volt némi javulás. Bran például az évad végére mintha egy árnyalatnyit fejlődött volna egy robot érzelmi szintjéhez képest, és még Theon is elindult a fejlődés útján, még ha ezt egy sitcomba illő poénnal oldották is meg. És ne felejtsük el Davost sem, aki többeknél kedvenc szereplővé lépett elő, hála a felügyeletes poénmester feladatkörének.

Így már csak az a kérdés, hogy a jelenleg felsorakoztatott uralkodójelöltek közül, ki lesz az, aki végül elnyeri a Vastrónt? Ott van Jon, akinek bár jogos lenne a trónkövetelése, eddig úgy tűnik, nem nagyon vágyik rá, Daenerys, akin kezdenek megmutatkozni az őrültség jelei vagy Cercei, aki bár a sorozatban a rossz oldalt képviseli, mégis úgy tűnik, egész jól elboldogul az uralkodással. De az is lehet, hogy hirtelen fordul a kocka és Gendry lesz az új király, ha egyszer már visszatért körünkbe, vagy az is lehet, hogy egyszerűen az Éjkirály foglalja el a birodalmat és kezdetét veheti az igazi Hosszú Éjszaka.

Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése